Αξιοθέατα

Ιστορία και μνημεία που αξίζει να επισκεφθείτε

Πόρτο Χέλι

Το Πόρτο Χέλι πήρε το όνομά του από την παλαιά λίμνη που βρίσκεται πίσω από το Πόρτο Χέλι και χρησιμοποιούνταν για την εκτροφή Χελιών. Η αρχαία πόλη του Πόρτο Χελίου λεγόταν Αλιείς και βρίσκεται στην απέναντι άκρη του κόλπου απέναντι από το χωριό.  Η Ακρόπολη των Αλιαίων βρίσκεται στο ύψωμα. Τα τοίχη είχαν 5 εισόδους και προστάτευαν μια περιοχή 45 εκταρίων. Εντός των τοιχών υπήρχαν 500 περίπου κατοικίες με 2500 κατοίκους. Η κύρια ασχολία των κατοίκων ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Οι ανασκαφές του 1970 – 1972 ανέδειξαν τα 4 επίπεδα  της αρχαίας πόλης των Αλιαίων:

 • Υποθαλάσσια – η θάλασσα έχει ανέβει περίπου 2 μέτρα αλλά με ήρεμα νερά τα θεμέλια είναι ορατά. Λιμάνι σπίτια και δρόμοι έχουν αναγνωριστεί.
  Ο ναός του Απόλλωνα, ένα στάδιο και μπάνια που είχαν κατασκευαστεί αργότερα στην εποχή των Ρωμαίων.
 • Στην πόλη κοντά στην θάλασσα βρέθηκαν νομίσματα με την προτομή του Απόλλωνα.
  Οι δρόμοι ήταν κατασκευασμένοι από πέτρα και τα σπίτια είχαν αυλές με πηγάδι. Υπήρχε επίσης ελαιοτριβείο.
 • Βιοτεχνίες  – Στο μέσο περίπου του λόφου υπήρχαν βιοτεχνίες που παρήγαγαν χρώματα.
 • Η Ακρόπολη – Βρίσκεται στο ύψωμα του λόφου.
  Στρατηγική θέση με θέα προς τον κόλπο του Πόρτο Χελίου και προς τον Αργολικό κόλπο.
  Υπήρχαν: πύργος που χρησιμοποιούνταν ως παρατηρητήριο, μικρά σπίτια και βωμός.

Πριν 5000 χιλιάδες χρόνια η Ακρόπολη των Αλιαίων είχε αλωθεί από μια νέα φυλή. 2500 χρόνια πΧ η πόλη ήταν παραγωγική με εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στην κοντινή Αθήνα. Τα τοίχη είχαν κατασκευαστεί περί το 700 πΧ και η καταστροφή υπολογίζεται περί το 590 με 580 πΧ. Η πόλη έχει εγκαταληφθεί περί το 300 πΧ. Ανασκαφές ξεκίνησαν το 1960 και συνεχίστηκαν το 1970.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου είναι μόλις 45 λεπτά από το Πόρτο Χέλι και με το καλοκαιρινό Φεστιβάλ, πολλοί επισκέπτες συνδυάζουν τις διακόπες τους με μια βραδυνή παράσταση. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ασκληπιείου Επιδαύρου είναι ανοικτό καθημερινά και η επίσκεψη στο θέατρο επιβεβλημένη!

epidavros

Μυκήνες

Οι «Πολύχρυσες Μυκήνες», το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, που πρώτος ύμνησε ο Όμηρος στα έπη του, είναι το σημαντικότερο και πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα.

Μόλις 1 ώρα και 10 λεπτά από το Πόρτο Χέλι, μια επίσκεψη στις Μυκήνες καθώς και στο Ναύπλιο την πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας, αποτελεί μια σημαντική ημερήσια εκδρομή.

Μην παραλείψετε να επισκευθείτε το Παλαμίδι και να θαυμάσετε την θέα της πόλης του Ναυπλίου από ψηλά. Το μεσημεριανό γεύμα σας θα το απολάυσετε στην παλιά πόλη του Ναυπλίου ή στην παραλία.

Ναύπλιο

Πόρος

Ο Πόρος είναι 65 χιλιόμετρα  από το Πόρτο Χέλι. Ο παραλιακός δρόμος είναι όμορφος και σας περνάει κοντά από το λεμονοδάσος. Οι στροφές που έχει η ευχάριστη κατά τα άλλα διαδρομή θα σας καθυστερήσουν και θα καλυψετε την απόσταση σε 1 ώρα περίπου. Στον Γαλατά θα πάρετε το πορθμείο που κάνει την διαδρομή σε 5 λεπτά της ώρας.

Μονεμβάσια

Η Μονεμβάσια είναι μιά καλή ολοήμερη εκδρομή. Η εκδρομή αυτή είναι διαθέσιμη την υψηλή περίοδο με παραδοσιακά Τουριστικά σκάφη. Η υποδοχή θα χαρεί να σας ενημερώσει για τα δρομολόγια.

monemvasia

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Το Πόρτο Χέλι βρίσκεται 180 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας. Γραφικό παραθαλάσσιο χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά σε ένα από τα καλύτερα φυσικά θαλάσσια καταφύγια της Πελοποννήσου, το Πόρτο Χέλι εξελίχθηκε σε κοσμοπολίτικο προορισμό λόγω της γεωγραφικής του θέσης και του ήπιου κλίματος.

Διαδρομή


ESPA